Какво са анаболните стероиди

анаболни стероиди"Анаболни стероиди" е име с което са определени синтетични вещества, пряко свързани с мъжкия полов хормон - тестостерон. Всички анаболни стероиди са производни на тестостерон, или може да се каже че Тестостерона е бащата на анаболно стероидните препарати. Анаблите насърчават растежа на скелетната мускулатура (анаболен ефект – тъканно изграждащ) и развитието на мъжките полови характеристики (андрогенен ефект - маскулинизиращ), както при мъже, така и при жени. Затова употребата на анаболни стеоиди при жените е по-ограничена. Правилното наименование за тези свързани с тестостерона съединения е анаболно андрогенни стероиди.

Анаболните стероиди са разработени в края на 1930 г. главно за лечение на хипогонадизъм, състояние при което тестисите не произвеждат достатъчно тестостерон за нормалния растеж, развитие и сексуално функциониране. Основните медицински приложения на анаболните стероиди са за лечение на закъснял пубертет, някои видове на импотентност и загуба на тегло, причинено от тежка хирургическа операция, СПИН или други заболявания при които се наблюдава разпадане на мускулните клетки.

След множеството клинични и лабораторни тестове, през 1930 г., учените потвърждават, че анаболните стероиди подпомагат  растежа на скелетната мускулатура и подобряват в пъти физическите възможности, което в последствие довежда до масова употребата на тези съединенията от културисти и щангисти, лавинообразно последвано и от спортисти в други спортове в световен мащаб. Употребата на стероиди е станала толкова широко разпространена в атлетиката, че оказва пряко влияние върху резултатите в спортните състезания. Шампиони, вече не са тези, които не приемат анаболни стероиди, а тези, които не ги хванат.