Поставяне на мускулна инжекция

Мускулно инжектиране и места по тялото за поставяне на мускулна инжекция

Поставяне на мускулна инжекция е процес за който са нужни малко познания за анатомията и скелетната мускулатура на човека, както и малко техника. Ако сте решили сами да си поставите инжекция мускулно, първо посетете някоя манипулационна, където нагледно ще ви покажат как се прави мускулна инжекция /стига да попаднете на кадърна медицинска сестра/. После дочетете статията как се поставя мускулна инжекция, разгледайте снимките и видеото, следвайте инструкциите. В статията се описва мускулно инжектиране на анаболи, но поставянето на инжекция мускулно е по един и същ начин за всеки препарат и медикамент който е за интрамускулно приложение.

Съдържание:

1. Какво е необходимо

2. Места за инжектиране

3. ИНЖЕКТИРАНЕ - стъпки.

4. ВИДЕО

Мускулно инжектиране на анаболни стероиди или други медикаменти за интрамускулно приложение, обикновено се прави на места с големи мускулни групи, за да се избегне засягането на малките кръвоносни съдове и да се гарантира минимална болка при инжектиране на разтвора, също така в големите мускулни групи разнасянето на препарата /стероида/ е по-добро.

Съществуват много спорове за това, дали мястото на инжектиране е важно или маловажно. Много хора твърдят, че мястото за инжектиране не е толкова важно за по доброто разнасяне на препарата в кръвта. Други пък твърдят, че честото мускулно инжектиране на анаболни стероиди в дадена мускулна група, увеличава действието на анаболния стероид в инжектираната област и подобрява растежа й.

Въпреки това няма научни или преки доказателства, че инжектирането в една мускулна група действа локално и води до повишен растеж на тази група, може би всичко е въпрос на внушение и подуване на мястото поради твърде честото мускулно инжектиране.

Най-общо казано, най-желателно е да се поставя мускулна инжекция в Глутеусите /седалищните мускули/, макар че много атлети предпочитат да поставят мускулните инжекции в четириглавия бедрен мускул.


1) Какво е необходимо за поставяне на мускулна инжекция с анаболни стероиди

За мускулно инжектиране са нужни няколко неща: тампони и спирт за дезинфектиране на мястото за инжектиране, игли за мускулно инжектиране, спринцовка и разбира се веществото /медикаментът/ което искаме да инжектираме.

- Тампони и спирт за дезинфектиране

Напоени със спирт тампоните са добър начин да почистите и дезинфекцирате кожата, там където ще поставите инжекцията. С тампон със спирт се почиства и гумената тапа на флакона с препарата /там където ще пробиете с иглата за да изтеглите разтвор/, в случай че не е на ампули.

Само не забравяйте! Използвайте нов тампон за всеки отделен случай, никога не използвайте повторно един тампон.

Когато почиствате мястото за инжектиране, почиствате като забърсвате мястото с бавни кръгови движения в посока на часовниковата стрелка, като увеличавате площта на почистване, по този начин ще сте сигурни че бактериите са отстранени, кожата е направена стерилна и готова за поставяне на инжекция.

- Игли за мускулно инжектиране

Има всякакви по размер и цвят игли за спринцовки.

Повечето хора избират дължината на иглата въз основа на два различни варианта:

1) Размер на мускулната група където ще се поставя инжекция мускулно.
2) Количеството подкожна мастна тъкан, което трябва да премине иглата, за да се достигне оптимална дълбочина в мускула.

Размера на иглите за инжектиране се определят от означение с число, следвано от латинската буква "G" (от Gauge - размер, дебелина), последвано от още едно число (обикновено дробно), указващо дължината на иглата в инчове. Например 22G1¼ означава игла с дебелина 22G (0.711 mm) и дължина 1¼" (31.75 mm). Масово използваните размери са от 22G до 23G. Колкото е по голяма цифрата пред „G”, толкова е по тънка иглата.

- За изтегляне на разтвора може да си вземете по дебели игли (21G).
- За мускулно инжектиране на маслени анаболни стероиди или други медикаменти на маслена основа, може да си вземете игли с размер 22G, 1.25-1.5".
- За мускулно инжектиране на анаболни стероиди и препарати във воден разтвор може да си вземете игли с размер 23G, 1.25-1.5".

След употреба изхвърлете иглите и спринцовките. Въпреки че много хора твърдят, че можете да оставите иглата за изтегляне в гумената тапа на флакона и да я използвате за повторно и повече изтегляния на разтвор. Това може да е практично, но от гледна точка на стерилност и хигиена не е удачен избор, също така през оставената игла навлиза кислород в флакона.

- Спринцовки

Обикновено спринцовките са разграфени да показват cc/ml (кубични сантиметри на милилитър) или IU (международни единици). 1 cc (cubic centimeter) = 1 ml. IU (International Units) се изчислява различно за всеки препарат.

Снабдете се със спринцовки, като съобразите количеството което сте решили да инжектирате мускулно.

Най-често използваните спринцовки за мускулно инжектиране са от 2куб/см. понеже инжектирането на голямо количество разтвор на едно място е доста болезнено и не е препоръчително.

Изхвърляйте използваните спринцовки и винаги използвайте нови стерилни. Ако спринцовката не е запечатана добре, изхвърлете я и вземете друга, добре запечатана. Не си струва да рискувате.


- Ампули или флакон анаболни стероиди

Най-важното което може да се каже тук, е да помислите преди употреба на анаболни стероиди, това не са вълшебни препарати, и въпреки решението Ви да употребявате анаболи, трябва да положите старания в цялото си ежедневие, в хранителния си режим и в залата. Анаболните стероиди ще ви помогнат само когато и Вие положите усилия!


2) Места по тялото за поставяне на мускулна инжекция с анаболни стероиди

Съществува достатъчен брой места по тялото където може да се постави мускулна инжекция с анаболни стероиди. Опитно медицинско лице може да направи мускулна инжекция на всяко едно място, и в крайна сметка веществото ще се разпространи, за да достигне до всички рецептори. Теорията че анаболните стероиди, или някои от тях, подпомагат конкретния крайник в който е инжектиран е неоснователна и без преки и научни доказателства. Въпреки многото места за поставяне на мускулна инжекция, най-сигурното място са седалищните части. Но ако сте в цикъл с анаболни стероиди с бърз естер (например пропионат), тогава се налага честото поставяне на мускулна инжекция. Трябва да се знае, че при честото поставяне на инжекция мускулно на едно и също място е възможно да се развие абсцес /мястото може да се възпали/, независимо от вашата техника на инжектиране. Затова при ежедневен прием на препарати за интрамускулно приложение, просто редувайте местата /например за 4 дни може да редувате седалищните части и бедрата/.


>Мускулна инжекция снимки

Най-добрите места по тялото за мускулно инжектиране на анаболни стероиди

ВИНАГИ когато се прави или поставя нормална интрамускулна инжекция, независимо от мястото, вкарвайте иглата в кожата перпендикулярно, под ъгъл 90 градуса.

Как правилно се държи спринцовката при мускулно инжектиране.

- Глутеуси (седалищни мускули)

Седалището (задните части) е най-подходящото място за поставяне на мускулна инжекция, тъй като е голям, дълбок мускул с по-малко нервни окончания. При мускулно инжектиране в глутеуса, трябва да се целим в горния външен район на мускула, тъй като това е мястото с най-малко нерви, нервни окончания и кръвоносни съдове.

Поставяне на мускулна инжекция в задните части може да бъде трудно, тъй като трябва да се извъртите на една страна за да се инжектирате. В началото може да си помагате с огледало.

Поставяне на мускулна инжекция чрез мускулно инжектиране на анаболи в задните части / задника / дупето.

- Квадрицепс – мускулно инжектиране в страничната повърхност на бедрото

Бедрото е място, което много хора обичат да използват за поставяне на мускулна инжекция. Инжектирането в бедрото е лесно за изпълнение, може да се направи с две ръце и мястото е достатъчно добре видимо.

Мускулна инжекция се поставя само във външната част на бедрото. Фронталното инжектиране в мускула на бедрото е извънредно неправилно. На тези места има много нерви и голям брой кръвоносни съдове.

Поставяне на мускулна инжекция е бедрото. Мускулно инжектиране на анаболни стероиди в бедрото.

- Делтовиден мускул (рамена)

Поставяне на мускулна инжекция в рамото е друга опция смяна на местата. Инжектира се в най-дебелата и централна област на делтоидния мускул, над нивото на подмишницата, в страничната глава.

Имайки като варианти Глутеуса (задника) и бедрата, изглежда странно да се поставя инжекция в рамото, но всеки има лично предпочитание, ако можете да се справите по-добре поставянето на мускулна инжекция в тази област – както ви допада.

Мускулно ижектиране на анаболни стероиди в рамото.

- Бицепс

Поставяне на мускулна инжекция в бицепса се прави в най-голямата му площ, на средата. Единствената причина, за да си причинявате това, е да вярвате, че инжектирането директно в мускула, ще е ефективно за конкретната мускулна група.

Мускулно инжектиране на анаболи в бицепса.

- Гръден мускул

Поставяне на мускулна инжекция в гърдите /гръдния кош/ не се прави от неопитни, но е привлекателно място за много спортисти, особено тези с повече мускулна маса.

Инжектира се в най-пълната и най-дълбоката част на гръдния мускул /гърдата/. Уверете се, че ръката към съответния гръден мускул в който ще се инжектира е отпусната и тази половина на гръдния кош е спокойна, докато с другата ръка правите мускулната инжекция.

Мускулно инжектиране на анаболни стероиди в гръдния мускул / гърдите.

3) Мускулно инжектиране - стъпки

Правилното и безопасно поставяне на мускулна инжекция ще подобри разнасянето на инжектираното вещество и ще предотврати болка, бучки, нараняване на мускулната тъкан, посиняване и евентуално образуване на абсцес. Спазвайки указанията за правилно и безопасно мускулно инжектиране и подбирайки правилно местата за поставяне на инжекцията, ще ви спести доста неприятности.

- Подготовка

Първо си пригответе игла за теглене на разтвора (21G 2"), игла за мускулно инжектиране (23G 01.25-01.05"), спринцовка 2cc (2 кубика) и флакон или ампула с анаболния препарат или какъвто медикамент ще инжектирате. Подгответе си тампони, спирт за дезинфекция и контейнерче за отпадъци.

Почистете избраното място за поставяне на инжекция с тампон напоен със спирт чрез кръгови движения, отдалечаващи се от целта. Това ще премахне бактериите от района за инжектиране.

На второ място се маха капака на флакона и с тампон със спирт почиствате гумената тапа, където ще пробиете с иглата.

- Изтегляне на разтвора

Разопаковайте иглата (21G 2") и спринцовката, като внимавайте да не ги изпуснете. Края на иглата трябва просто да се свърже към спринцовката чрез завъртане или натискане.

Издърпайте буталото на спринцовката за да я напълните с въздух, толкова, колкото разтвор искате да изтеглите от флакона. Например ако ще инжектирате 1 мл вещество, изтегляте 1 мл въздух в спринцовката. Сега внимателно вкарайте иглата във флакона и инжектирайте въздуха вътре за да създадете налягане нужно за да може да изтеглите колкото разтвор сте решили да инжектирате мускулно.

Когато флакона е пълен може да го държите надолу, но когато е вече преполовен, иглата няма да стигне до разтвора и ще се наложи да държите флакона нагоре. Просто се уверете че иглата е потопена в разтвора и издърпайте буталото.

- Подменете иглата с която изтеглихте разтвора с нова игла за мускулно инжектиране 23G

Върха на иглата е много тънък и крехък, и при пробиване на флакона иглата се затъпява. Същото се получава и при издърпване на разтвор от ампула, където в стремежа си да издърпаме и последната капка разтвор опираме иглата в страните или дъното на ампулата.

Винаги се подменя иглата с която сте издърпали разтвора с нова за инжектиране!

- Изкарайте целия въздух от спринцовката и иглата.

Повдигнете спринцовката, като върха на иглата да сочи нагоре, ако има мехурчета с въздух чукнете спринцовката с пръст за да се разбият мехурчетата и изкарайте целия въздух, докато от иглата не излезе малко разтвор. (Уверете се че няма въздух в спринцовката и иглата.)

Вече сте готови за поставяне на мускулна инжекция.

- Вкарайте иглата в избраното място бавно и под ъгъл 90 градуса

Много хора предпочитат бързо и с замах да вкарат иглата в мястото за инжектиране. Този метод освен че е опасен, също има по-висок риск от увреждане на мускулната тъкан. Така че вместо бързо и рязко да забиете иглата, поставете иглата над мястото, натиснете срещу кожата и бавно вкарайте иглата.

Иглата не се вкарва до край, оставя се леко да се вижда над кожата. Много хора вкарват цялата игла, това не е правилно от гледна точка сигурност. Ако мускула не е добре отпуснат или се стегне по време на инжектиране, има голяма опасност от счупване на иглата. Ако е вкарана цялата игла и тя се счупи, следва оперативна намеса за изваждането й. Това се случва много рядко, но внимавайте и го имайте в предвид.

- Аспирация! ВАЖНО!

Какво е аспирация?

Аспирацията е се прави с цел, да се провери дали случайно не сте попаднали на кръвоносен съд /вена/.

Аспириране е термин, използван да се опише това, което правим когато иглата е забита в плътта, преди да инжектираме разтвора, а именно.. След като сте вкарали иглата, издърпвате буталото /все едно искате да издърпате разтвор от тялото си/, това ще бъде доста трудно, но не бързайте, просто продължавайте да прилагате по-голямо усилие. Аспирирането се извършва бавно, като внимавате да не друснете или да изкривите иглата.

Това което трябва да видите е няколко малки въздушни мехурчета да се издигнат в спринцовката.

Ако видите че има кръв в спринцовката, изтеглете иглата. Наличието на кръв означава че сте попаднали на вена. Подменете иглата с нова и изберете друго място за поставяне на мускулна инжекция в страни от предходното или в друга мускулна група.

Ако сте видели въздушни мехурчета, всичко е наред и бавно приложете натиск върху буталото за да инжектирате разтвора. Не бързайте, нормално за 60-90 секунди се инжектира 1мл вещество.

- Иглата се изважда и на мястото се поставя тампон с който за малко се притиска инжектираното място.


ПОСТАВЯНЕ НА МУСКУЛНА ИНЖЕКЦИЯ - ВИДЕО


Това е целият процес описващ поставянето на мускулна инжекция. Статията е преведена от американско издание с образователна цел и не представлява медицински съвети или препоръки. Публикуваните материали нямат за цел поставяне на диагноза или самолечение. В случай че се налага лекарска и/или медицинска намеса, потребителите следва да потърсят съответната квалифицирана медицинска помощ.