Поставяне на подкожна инжекция c пептиди

Чрез подкожно инжектиране се приемат много препарати, от медикаменти до аминокиселини, пептиди и дори витамини. Поставянето на подкожна инжекция не изисква голяма квалификация или прецизна техника, но преди да започнете самостоятелно е препоръчително да отидете в някоя манипулационна и нагледно да видите как се прави. Ако сте уверени в себе си, прочетете тези инструкции за поставяне на подкожна инжекция, вижте видео материала и разгледайте снимките по-надолу в статията.

Всички препарати, медикаменти, пептиди или витамини, които са предписани да се приемат чрез поставяне на подкожна инжекция, са на водна основа и притежават кратък полуживот. Всички те могат да се прилагат и чрез мускулна инжекция, но тогава активното вещество на препарата много бързо преминава през кръвната плазма и действието и ефекта от препарата е краткотраен. Понякога, дори само 30 минути са достатъчни веществото да е вече преработено от черния дроб и да не е активно в кръвта. Затова има медикаменти за подкожно и други за мускулно приложение. Затова, пептиди и пептидни хормони, инсулин, соматотропин (растежен хормон), прегнил, препарати за лекуване на фертилитет и мн. други, се приемат чрез поставяне на подкожна или мускулна инжекция. С оглед скоростта на действие, което обикновено желаем да е продължително и дълготрайно, най-добрият вариант е подкожното инжектиране на пептиди. Това е причината всички пептиди с изключение на IGF да се инжектират подкожно, за да може действието на пептида да е постоянно и по-продължително време.

Какво трябва за поставяне на подкожна инжекция:

  1. Препарата, медикамента или флакона с пептиди
  2. Инсулинова спринцовка с игла, или отделно спринцовка и отделно игла за подкожна инжекция.
  3. Тампони и спирт за дезинфекция

Места за подкожна инжекция

Препаратите, които се инжектират подкожно, обикновено се приемат ежедневно или няколко пъти на ден. Това създава неудобство не само от нужда на време в подготовка за поставяне на подкожна инжекция, а и честа смяна на местата за инжектиране. Често задаван въпрос е, кое е най-подходящото място по тялото за поставяне на подкожна инжекция.

На картинката отдолу са показани най-добрите възможните места за поставяне на подкожни инжекции.

Най-добрите места по тялото за поставяне на подкожна инжекция и приемане на пептиди и хормони чрез подкожно инжектиране.

Местата за поставяне на подкожна инжекция по отделно:

• Поставяне на подкожна инжекция в корема - коремната област: Къде се поставя подкожна инжекция в корема /коремната област/ снимка.

Корема е много удобно място за подкожни инжекции, особено ако човек сам си инжектира. Коремната област е лесно достъпно място, с добра видимост и в повечето случаи има достатъчно подкожна тъкан.

Разкрийте корема, за да видите цялата област и се насочете към талията. Може да поставите инжекцията под кръста, точно над бедрената кост, отстрани по хълбоците, избягвайте зоната около пъпа в разстояние до около 2-3см. Прегледайте видео инструкциите за поставяне на подкожна инжекция в корема!

• Поставяне на подкожна инжекция в бедрото: Поставяне на подкожна инжекция в крака, горната част на бедрото.

Разкрийте целия крак. Съсредоточете се по средата между коляното и бедрото и леко навън. Внимателно хванете кожата, за да се уверете, че можете да захванете 1 до 2 сантиметра от кожата.

Поставянето на подкожна инжекция в бедрото, също е лесно изпълнимо, поради добрата видимост и възможността да се манипулира с двете ръце. Подкожното инжектиране в бедрото може спокойно да го направите самостоятелно, без чужда помощ.

• Подкожно инжектиране в страничната задна част на ръката: Снимка на подкожно инжектиране в ръката, горната странична част на мишницата.

Тук няма да е възможно сами да си поставите инжекция поради факта че не може да захванете с едната ръка кожна гънка, ще трябва някой да Ви асистира. Задната част на ръката е място, много подходящо за поставяне на подкожна инжекция.

Разкрийте ръката до рамото. Погледнете снимката горе за ориентир на мястото за инжектиране. Внимателно хванете кожата на ръката между палеца и първите два пръста. Трябва да може да захванете 1 до 2 сантиметра от кожата.


Инжектиране

- Подготовка

Първо си пригответе спринцовка и игла каквито се ползват за инсулин, тампони и спирт и флакон с пептида който ще инжектираме.

Почистете избраното място за инжекция с тампон напоен със спирт с кръгови движения, отдалечаващи се от целта.Това ще премахне бактериите от района за инжектиране.

Почистете гумената тапа на флакона, където ще пробиете с иглата за да изтеглите разтвора с тампон със спирт.

- Изтегляне на разтвора

Разопаковайте иглата и спринцовката, като внимавайте да не ги изпуснете. Издърпайте буталото на спринцовката за да я напълните с въздух, толкова колкото разтвор искате да изтеглите от флакона. Например ако ще инжектирате 0,05 мл вещество, изтегляте 5 деления въздух в спринцовката. Сега внимателно вкарайте иглата във флакона и инжектирайте въздуха вътре за да създадете налягане нужно за да може да изтеглите нужния разтвор за инжектиране.

- Подменете иглата с която изтеглихте разтвора с нова игла като тези за инсулин.

Върха на иглата е много тънък и крехък, и при пробиване на флакона иглата се затъпява.

Винаги се подменя иглата за издърпване с нова за инжектиране!

- Изкарайте целия въздух от спринцовката и иглата.

Повдигнете спринцовката, като иглата да сочи нагоре, ако има мехурчета с въздух чукнете спринцовката с пръст за да се разбият мехурчетата и изкарайте целия въздух, докато от иглата не излезе малко разтвор. (Уверете се че няма въздух в спринцовката и иглата.)

Вече сте готови за поставяне на инжекция!

- В областта която сте избрали захванете кожата, като с палеца и показалеца захващате 2-3 см кожа. Вкарайте иглата в захванатото място, бавно под ъгъл 45 градуса. След като сте вкарали иглата ако желаете може да отпуснете захванатото място.

- Инжектирайте пептида, не прекалено бързо, но не и много бавно.

- Извадете иглата и върху инжектираното място поставете тампон и леко притиснете, не разтривайте мястото веднага, изчакайте няколко минути и съвсем леко може да разтриете мястото.


ПОСТАВЯНЕ НА ПОДКОЖНА ИНЖЕКЦИЯ В КОРЕМА - ВИДЕО


Статията е преведена от американско издание с образователна цел и не представлява медицински съвети или препоръки. Публикуваните материали нямат за цел поставяне на диагноза или самолечение. В случай че се налага лекарска и/или медицинска намеса, потребителите следва да потърсят съответната квалифицирана медицинска помощ.