Гинекомастия: как да я избегнем

Гинекомастия е медицински термин когато при мъже започва да се развиват млечни жлези – женска гръдна тъкан. Мъжете често не разбират че са развили гинекомастия (особено по-пълничките), други се питат какви причини са довели до нейното развитие. Но като всяко болестно състояние на тялото, така и при поява и развитие на гинекомастия се наблюдават характерни симптоми, въз основа на които гинекомастията лесно се диагностицира.

Гинекомастия е растеж на млечни жлези при мъже.

Днес има много мъже които страдат от гинекомастия и които търсят ефикасен начин за лечение на този проблем. Това състояние не трябва да се бърка с псевдогинекомастия (натрупване на мазнини на и около гърдите) или гръдна хипертрофия (масивно развити гръдни мускули).

Симптоми

За да определите дали имате гинекомастия, трябва да имате следните симптоми:

 1. Сърбеж около зърната
 2. Подуване на зърната
 3. Остра болка при лек натиск

Ако са налице и трите симптома, не се отчайвайте а вземете мерки.

Причини за поява на гинекомастия

Развитие на млечна тъкан най-често се появява при млади мъже и юноши в пубертета или при по възрастните. Статистиката показва, че гинекомастия имат приблизително една трета от мъжете по света. Все пак има някои, при които гинекомастията изчезва когато минат двадесет години, но при някои остава докато остареят.

От какво се получава гинекомастия?

Ако растежът на гърдата не е причинена от генетично заболяване (синдром на Клайнфелтер), тогава причината е хормонален дисбаланс. Гинекомастията обикновено засяга подрастващите момчета или по-възрастните мъже. Съотношението на мъжките към женските полови хормони е една от причините за поява на гинекомастия. На мъжа е заложено да произвежда тестостерон (мъжки полов хормон), но в мъжкия организъм има и естроген (женски полов хормон), макар и в малки количества. Когато в тялото има резки аномалии, бърз спад в производството на тестостерон, организма не може да регулира хормоналния баланс бързо и той се нарушава. Точно в този момент мъжа е най-уязвим от развитие на гинекомастия.

 • Пубертета е една от причините за поява на гинекомастия. Това е период, когато хормоните бушуват и има резки промени в техните нива, пикове и спадове. Затова, най-често първата поява на гинекомастия е през пубертета.
 • Причини за развитие при по-възрастни мъже, често е намаленото андрогенно производството (производството на тестостерон).
 • Често, за развитие на гинекомастия, причина е лечение с хормонални препарати. Медикаменти които потискат тестостерона са виновниците в този случай. Например ако мъжа е подложен на лечение за рак на простатата.
 • Друга причина за Гинекомастия, е наднорменото тегло или затлъстяване. Излишната мазнина може да предизвика развитие на нежеланата млечна гръдна тъкан. Мазнините по гърдите са с висока естрогенна чувствителност.
 • Друга причина за това състояние е употребата на анаболни стероиди.

Тук ще разгледаме как може да се предотврати появата на гинекомастия, причинена от употреба на анаболни стероиди. Във всеки друг случай говорете с Вашия лекар. Може да има лекарства които приемате, причиняващи гинекомастия. В редки случаи, някои лекарства, които се използват за лечение на болка, артрит и някои противовъзпалителни лекарства действат като стероиди в организма. Възможно е предписване на друго лекарство, освен ако не става дума за хормонална терапия.

Развитие на гинекомастия от анаболни стероиди

В съвременния спорт няма шампион който да е чист и да не използва анаболни стероиди. И това е така въпреки допинг тестовете, които са политичестки манипулирани в голям процент от случаите. В останалите случаи зад шампиона стои добър специалист по ендокринология, който добре балансира хормоните на атлета, за да може теста да е отрицателен. Тези атлети нямат проблем с гинекомастията понеже са подложени често на кръвни проби за нивата на хормоните. Но има хиляди, милиони спортисти които нямат този ресурс и които често правят грешни стероидни цикли.

Гинекомастия от метан, тестостерон, винстролПри употреба на анаболни стероиди може да се развие гинекомастия по-време на цикъл или след него. В единият случай, причината е високите нива на тестостерон, в другият (след цикъл) е виновно ниското ниво на хормона. В крайна сметка отново е налице основната причина за развитие на гинекомастия – хормонален дисбаланс.

 • Когато в цикъла се използват силно ароматизиращи анаболи, като например Тестостерон или Метандиенон (метан) във високи дози, може да се наблюдава голямо преобразуване на тестостерона в естроген (ароматизация). Повишеният естроген не само е способен да развие гинекомастия, но и причинява задържане на вода в тъканите, мазна кожа, акне и други свързани с естрогена странични ефекти.
 • След спиране на анаболните стероиди, нивата на тестостерона падат, понеже анаболите са намалили или потиснали собственото му производство. За въстановяване нивата на тестостерон е нужно време, но точно това време от 3-4 седмици е фатално. Това е период в който естрогена е във високи нива и ако не се приложат тестостерон стимулиращи медикаменти е твърде вероятно да се развие гинекомастия и да се повшат подкожните мазнини.
 • Не на последно място е и поява на гинекомастия в следствие на завишени нива на прогестерон и пролактин. Това може да се случи от високи дози с Нандролон (дека дураболин) или Тренболон (параболан).

Как може да се предотврати появата на гинекомастия от анаболи

Не случайно ще чуете, че без Тестостерон големи размери не може да добиете. За това твърдение си има обяснение. Въпреки че меките и слабо андрогенни стероиди, като Винстрол, Мастерон, Анавар и др., имат висок анаболен индекс, факта, че не могат да ароматизират и не повишават естрогена, е виновен за слабия растеж при употребата им. Голям растеж се постига при добър баланс на двата хормона Тестостерон и Естроген. Но изпускане на естрогена от контрол може да доведе до по-голямата част от страничните ефекти които причиняват анаболните стероиди. Този увод за препаратите които предпазват от гинекомастия не е случаен. Има медикаменти които блокират естрогена на рецепторно ниво, има такива които го спират напълно, а има и такива които повишават дихидротестостерона, което е главно условие за спиране на гинекомастията. Идеята е, че трабва така да се балансира естрогена, че нивото му не трябва да е високо и въпреки това да е в достатъчно количество за постигане на добра среда за растеж.

Препарати за предпазване от гинекомастия и за повишаване ендогенното ниво на тестостерон:

Гинекомастия може да се предотврати с прегнил.

Прегнил – Pregnyl е човешки хорионгонадотропин (HCG). Хипофизният лутенизиращ хормон стимулира производството на гонадни стероидни хормони чрез стимулиране на Лайдиговите клетки в тестисите да произвеждат повече андрогени. Това действие на Прегнила е много важно да се използва след спиране на анаболите за стимулиране на собственото тестостерон производство. Но може да се използва и по време на цикъл, за да не се прекрати напълно собственото производство при продължителна употреба на стероиди. Действието на Прегнил да повишава тестостерона, може да предпази в малка степен от поява на гинекомастия по време на цикъл и в по-голяма степен след него. Важно е да се знае че приема на Прегнил не трябва да е за дълъг период от време, нужни са само няколко инжекции.


Провирон може да спре поява и развитие на Гинекомастия.

Провирон – Proviron е силен андроген и може да се приема както по време на цикъл със силно ароматизиращи стероиди, така и след цикъл, в след стероидната терапия.

Провирон може успешно да поддържа по-виоки нива на дихидротестостерон, което ще предотврати появата на гинекомастия, както от ароматизиращи стероиди, така и от такива които повишават прогестрон нивата. Освен че предпазва от растеж на млечни жлези, препарата може да усили действието на анаболните стероиди по време на цикъл.


Нолвадекс предпазва от поява на гинекомастия.

Нолвадекс – Nolvadex е ароматазен инхибитор, който блокира естрогена на рецепторно ниво. Нолвадекс не спира ароматизацията и не намалява повишения от стероидите естроген в тялото. Той блокира свързването на свободния естроген с естрогенните рецептори в гръдната тъкан и затова е най-подходящия препарат за предпазване от гинекомастия.

Нолвадекс може да се използва по време и след цикъл с анаболни стероиди.


Аримидекс блокира и потиска естрогена. Той е най-силният препарат в борбата с гинекомастия.

Аримидекс – Arimidex е най-силният естроген модулатор който може да се използва за предпазване, спиране и премахване на гинекомастия. Аримидекс спира ароматизацията на анаболните стероид, потиска нивото на естроген и може напълно да блокира естргена в тялото. Добре е този препарат да се прилага внимателно и само в крайна нужда

В случай на паника не бива да се предозира, процесът по спиране развитието на гинекомастията е бавен и отнема време, високи дози са опасни и не се препоръчват.


Кломид помага за спиране на гинекомастията като повишава нивото на тестостерон.

Кломид – Кломифен цитрат повишава фоликулостимулиращия и лутеинизиращия хормон. В резултат се стимулира и увеличава естественото производство на тестостерон.

Кломид се използва главно в след стероидна терапия за по-бързо възстановяване на собственото производство на тестостерон. Кломифен цитрат не блокира естрогена, той увеличава тестостерона, което индиректно предпазва от развитие на гинекомастия след цикъл.


Гинекомастия може да се избегне с Dostinex (Каберголин). Средство за намаляване на пролактин.

Достинекс – Препаратът е известен като Каберголин, най-доброто средство за борба с повишеният пролактин. Това е хормон който може да причини гинекомастия и да потисне нормалното за тялото производство на тестостерон. Пролактинът, най- често се повишава от анаболни стероиди, като Дека дураболин и Тренболон

Кломид се използва главно в след стероидна терапия за по-бързо възстановяване на собственото производство на тестостерон. Кломифен цитрат не блокира естрогена, той увеличава тестостерона, което индиректно предпазва от развитие на гинекомастия след цикъл.


Това са препарати които могат да Ви предпазят и да помогнат ако сте чувствителни и предразположени към развитие на гръдна тъкан.

Алтернативни начини за лечение на гинекомастия и методи за предпазване, без употреба на медикаменти може да прочетете тук…

Трябва да е ясно, че ако се допусне развитие на гинекомастия, по-добре споделете с Ващия лекар, какво и по-колко сте приемали. Той, най-вероятно ще Ви назначи хормонално изследване, въз основа на което ще ви предпише терапия за регулиране на хормоналния дисбаланс който сте си причинили.

Отстраняване на Гинекомастия с операция

Важно е да се знае, че не бива да се допуска развитие на гинекомастия. Не само защото е неприятно за визията и самочувствието, а защото понякога възстановяването отнема много време и усилия.

В повечето случаи, когато е допуснато да се получи гинекомастия, не са взети мерки навреме и тя се е развила в напреднал стадии, по-добият вариант е човек да се подложи на операция. Отстраняването на гинекомастия по оперативен път няма да струва толкова време и усилия, които трабва да се положат за дълъг период от време.

Следващото видео ще покаже 37 годишен атлет, развил гинекомастия от употреба на анаболни стероиди, който се подлага на операция за отстраняване на млечните жлези.

Преди и след операция на гинекомастия - ВИДЕО:

Ако се налага опертивна намеса или Вие сте решили да се подложите на операция, вариантите са два: да минете безплатно, с направление от личния лекар (не се препоръчва - ще Ви оперира обикновен хирург) или да си намерите добър пластичен хирург. Цената на операцията при специалист започва от 800лв нагоре.

< НАЧАЛОДруги статии >

Материалите в сайта са с информационна и образователна цел, не представляват медицински съвети, подбуди или препоръки. Предоставената информацията достатъчно добре описва негативите от употребата на допингови средства, така че на нейна база потребителите да вземат свое собствено решение в интерес на здравето и сигурността си. Потребителите следва да се консултират с доктор преди да прибягват до каквито и да е препарати.