Пептиди - ефект, действие и приложение във фитнеса и културизма

Пептиди съществуват във всеки един жив организъм, но за тях нямаше информация до скоро. Откривайки големият потенциал, добрият ефект и действие на пептидите, руски изследователи започнаха да синтезират тези съединения. Към днешна дата, пептидните хормони навлизат масово в ежедневието на хората, като средство за подмладяване, подобряване на различни функции в тялотo и повишаване на чистата мускулна маса и сила (което се дължи на увеличеното ниво на растежен хормон).

Какво са пептидите ?

Пептиди за отделяне на растежен хормон, мускулна маса и растеж.

Пептиди са съединения, които са изградени от два или повече аминокиселинни остатъка, свързани чрез пептидна (амидна) връзка. Пептидните връзки се образуват, когато карбоксилната група на една аминокиселина реагира с група на друга аминокиселина. Късите пептиди са дипептиди, състоящи се от две аминокиселини, свързани от една пептидна връзка, последвано от трипептиди, тетрапептиди и т.н.. Полипептидите са с дълги, непрекъснати и неразклонени пептидни вериги. Следователно, пептидите попадат в общите химични класове на биологичните олигомери и полимери, заедно с нуклеиновите киселини, олиго-и полизахаридите, и т.н.

Пептидите се различават от протеините въз основа на размера, и като произволен критерий може да се разбира, че пептидите съдържат около 50 или по-малко аминокиселини.

С по-прости думи:

Пептидите са малки вериги от аминокиселини, които не са достатъчно дълги, за да се считат за пълен протеин (по-малко от 50 единици). По същество, пептидите са градивните елементи, които създават протеина.

Съкращения и видове пептиди

Много от пептидите се категоризират като GHRP - та, GHRH и т.н. Какво означават тези съкратени наименования!? На пръв поглед изглеждат като някаква химична формула но за по-запознатите не е така.

Поради многото съкращения, писмено и разговорно, ще внесем яснота какво означават те:

GH (growth hormone) - растежен хормон
HGH (human growth hormone) - човешки растежен хормон
GHRP (growth hormone releasing peptide) - пептид, освобождаващ растежен хормон
GHRH (growth hormone releasing hormone) - пептиден хормон, освобождаващ хормона на растежа
GHRF (growth hormone releasing factor) - фактор, освобождаващ растежен хормон
IGF-I (Insulin-like growth factor) - инсулино-подобен фактор на растежа

Ефект и действие на пептидите:

С прости думи, действието на пептидите се изразява в пренос на информация. Те могат да се нарекат наставници и носители на информация. Това те правят, пътувайки от една клетка към друга, казвайки на едната клетка какво да направи, взима информация какво е направила и я пренасят до друга клетка за да и каже че нещата са ок и съответната клетка да си свърши нейната работа.

Пептидите могат да регулират редица жизненоважни функции в организма, които или са потиснати или не функционират достатъчно добре. Към настоящият момент освен за повишаване на хормона на растежа, са открити и се прилагат успешно пептидни връзки които подхранват кожата и намаляват бръчките, пептиди за подобряване на съня и премахване на стреса, дови такива за по-бърза регенерация на травми и увредени тъкани.

Има много видове пептиди, с различен ефект и действие, но тези които биха ни заинтересували, са няколко – РАЗГЛЕДАЙ. В зависимост от дължината на пептидната връзка и аминокиселинния състав, различните пептиди могат да имат едно сходно действие, но различно второстепенно. По голямата част от показаните пептиди оказват силно действие върху повишеното отделяне на растежен хормон. Някой пептиди са с такава аминокиселинна структура, че да повишат разграждането на мазнини, други могат да са ефективни за по-добро възстановяване и т.н..

Като цяло, ефекта и действието на пептидите е следния:

-> повишаване на производството на растежен хормон

- от една страна може целенасочено да бъдат използвани за покачване на чиста мускулна маса.

- за намаляване на подкожните мазнини

- може да се използват за възстановяване и регенериране на увредени тъкани

- често са обект на внимание от нежния пол заради подмладяващия ефект и изглаждане на бръчките

- подобряват съня и спокойствието

и още много и добри положителни свойства.

Пептидите могат да бъдат използвани от мъже и жени без притеснения от странични ефекти, безвредни са и може да се използват за дълъг период от време.

Употребата на пептиди в спорта, фитнеса и културизма:

В културизма пептиди се използват вече масово, заради техния силен анаболен ефект вследствие на повишеното ниво на растежен хормон. (GHRP означава освобождаващ растежен хормон хексапептид).

Пептидите помогнат на мускула и меките тъкани да се възстановят бързо и ефективно. Всички знаем че тренирайки даден мускул, се получават малки разкъсвания които високите нива на растежен хормон ще излекува бързо и мускулната маса ще се изгражда в пъти по-бързо, а мазнините ще се топят.

Засиления интерес към приема на пептиди от фитнес трениращите е свързан и с липсата на странични ефекти, които при анаболните стероиди са налице.

Другата положителна страна за състезаващите се спортисти е че пептидите не се откриват в допинг тестовете с урина.