Възможни странични ефекти от употреба на анаболни стероиди

Постоянно се представя на обществеността потенциалните странични ефекти от анаболните стероиди, които могат да възникнат при употребата им. Те са достатъчни за да изплашат обикновения човек, който не е запознат със страничните ефекти от приема на анаболи и правилното им използването. Медиите всячески се стремят да изтъкнат лошите страни на тези медикаменти. В резултат на което започва да се спекулира с използването на анаболни стероиди от спортистите. На фона на цялото това лицемерие, правителства възлагат на различни лаборатории, разработване на все по нови и модифицирани анаболни стероиди. С каква цел ли? Да отмъкнат колкото си може повече златни медали и да не бъдат заловени на допинг тестовете.

Важно е да се отбележи, че по-голямата част от посочените странични ефекти се дължат на злоупотреба с анаболни стероиди и често възникват при необразовани потребители (незаинтересовани от опасностите на хормоналните препарати). В крайна сметка появата на анаболите е с цел лечение. И трябва да се знае, че в определени дози едно лекарство може да е много ефективно, но в по-високи дози, да е пагубно. Например, никой не казва че от висока доза Парацетамол може да има сериозни кожни и чернодробни проблеми, дори летален край. С Ибупрофен е същото положение, но подобни лекарства масово се рекламират, продават и приемат без рецепта дори от малки деца.

Нека да е ясно че написаното няма за цел да се насърчава употребата на анаболни стероиди. Трябва всеки който е взел самостоятелно решение да приема анаболи, да знае пред какво се изправя и какви странични ефекти може да очаква, а също и как може да ги избегне.

Посочени са странични ефекти които евентуално може да възникнат при употреба / злоупотреба с анаболни стероиди. Това не означава че ще Ви споходят всички изброени, най-често срещани са: акне и мазна кожа. Но с увеличаване на дозата, освен резултатите се увеличават и нежеланите реакции, бъдете подготвени за всичко.

Какви странични ефекти може да има при употреба на анаболни стероиди от мъже и жени за изграждане на мускулна маса.

Странични ефекти при двата пола:

Странични ефекти засягащи само мъже:

Странични ефекти засягащи само жени:

Странични ефекти от анаболи, засягащи и двата пола

Следват нежеланите странични ефекти от анаболни стероиди, които са общи за двата пола и засягат както мъже, така и жени. Това са нежелани реакции, които може да се проявят, вследствие на промяна в хормоналните нива при хора приемащи анаболи.

Агресивно поведение

Приложението на Анаболни стероиди може да повлияе на поведението. Мъжете обикновено са по-агресивни от жените, защото тестостерона при тях е по-висок. А с използването на стероиди (особено андрогени), тестостерона се увеличава още повече, което може да увеличи агресивните наклонности на човека. Повишената агресивност може да бъде от полза в залата, по време на тренировка, но също така може да доведе до явна насилие извън фитнеса. Тези който не могат да се контролират, трябва сериозно да преосмислят използването на анаболни стероиди или да спрат да ги приемат.

Акне

Поява на акне, причинено от употреба на анаболни стероиди, като страничен ефект.Един често срещан и много неприятен страничен ефект от приема на някои анаболни стероиди е появата на Акне. Наблюдава ли се акне при възрастни, това е сигурен признак че има засилено производство на тестостерон или най-вероятно приемат анаболи. Това е така, защото мастните жлези, които отделят масла в кожата, са стимулирани от андрогени. При повишаване на нивото на тези хормони, в кожата може да се повиши продукцията на масла, което често причинява акне по гърба, раменете и лицето. Използването на силно андрогенни стероиди, като Анаполон (Анадрол) и Тестостерон, може да бъде много тежко, те са врагове на здравата кожа. Докато препарати като Винстрол, Анавар и Примоболан, рядко предизвикват кожни проблеми.

Чрез редовно измиване на лицето си и по-често къпане, този ефект може да се намали. Посещения в солариума и излагането на слънце, също може да помогне и да бъде полезно в този случай. Ултравиолетовите лъчи изсушават кожата и намаляват секрецията на мастните жлези. Лекото акне може да се лекува с крем Retinn-A 0,1% за тялото и 0,05% за лицето, който се нанася локално на възпалената кожа. В по-тежки случаи се препоръчва ежедневно да се приемат 20мг Accutane / Roaccutan. Той е силен медикамент за премахване на акне и не трябва да се прекалява с него. Бременни жени или такива желаещи да забременеят не трябва да използват този препарат. За борба с проникналите в кожата бактерии се препоръчва лек антибиотик. Ако имате много тежко акне посетете вашият дерматолог, но в повечето случаи дори дерматолозите не могат да направят нищо, докато цикъл ви не е приключил.

Занимаващите се с фитнес и културизъм често се обезкосмяват, но при наличието на акне и възпалена кожа избягвайте да се епилирате, защото ще финиширате в спешното на близката болница.

Високо кръвно налягане

Атлети използващи анаболни стероиди често забелязват покачване на кръвното налягане по време на приема. Първо и преди всичко, кръвното налягане обикновено се увеличава в резултат на увеличеното задържане на вода, причинено от повишени нива на естроген. Това най-често е свързано с употребата на стероиди, които имат висока тенденция за превръщане в естроген (да ароматизират), като Тестостерон и Метандиенон (дианабол). Когато нивото на естроген в тялото се повиши, нивото на вода и задържане на соли, извънклетъчно и вътреклетъчно, обикновено се повишава. В резултат се увеличава натиска върху артериалните стени и се получава високо кръвно налягане. То може допълнително да бъде подсилено от добавения стрес при по интензивните тренировки и бързото наддаване на тегло.

Този страничен ефект може ефективно да бъдат отстранен с използването на анаболни стероиди, които не се превръщат в естроген и които не задържат вода в тъканите. Друга алтернатива е използване на инхибитор на ароматаза (като Аримидекс), които ще деактивира ензима - ароматаза, отговорен за превръщането на андрогените в естроген. Когато естрогена се потисне, стойностите му в кръвната плазма ще намалеят, водата задържана в тялото ще намалее и впоследствие повишено кръвно налягане ще падне до нормални стойности.

Високото кръвно налягане може да е съпътствано от недостиг на въздух, главоболие и белодробен оток. Може да се лекува със съответните медикаменти. Трябва редовно да се мери кръвното налягане и ако то се повиши над 140/95 е добре да се посети лекар.

Време за съсирване на кръвта

Анаболните стероиди значително увеличават времето за съсирване на кръвта. Това в общи линии означава, че докато е на стероиди, той / тя може да забележи, че за да спре кървене от носа или малка порезна рана, отнема малко повече от обичайното време. Реално, промените в съсирването на времето не са изключително драматични, така че спортистите не са загрижени за този страничен ефект, освен ако не се планира операция.

Възпаления на сухожилията и нараняване на ставите

Възпалени сухожилия при употреба на анаболи. Нежелани реакции от стероидите.Атлети които използват силно андрогенни анаболни стероиди които задържат вода, нямат проблеми със сухожилията и съединителната тъкан (лигамент). Но спортисти, които ползват слаби андрогени като Анавар, Стромба и Примоболан са много податливи на възпаления и наранявания на тези тъкани. Слабите андрогени наистина укрепват и заздравяват мускулатурата, но не отлагат достатъчно течност сухожилията и съединителната тъкан. Поради това легиментите стават крехки и не издържат на по-големите натоварвания на вече по-здравия мускул. Така може да се стигне до възпаления на съединителната тъкан, а в екстремни случаи до скъсване на мускула и сухожилията. При атлетите приемащи андрогенн стероиди, тази опасност от нараняване е малка, тъй като те задържат повече течност и тъканите стават по-еластични.

Депресия

Използването на анаболни стероиди, очевидно има въздействие върху нивата на хормоните в организма, което от своя страна може да доведе до промяна в общото разположение или настроение. Депресията обикновено се появява от време на време, когато нивата на андроген – естроген не са балансирани. Този страничен ефект се наблюдава при двата пола, но при жените понякога е екстремно. След спиране на стероидите се получава обновяване на естрогена, което може да доведе до силни колебания в настроението. Често се случва и при мъжете културисти, когато анаболни стероиди се преустанови. През този период нивата на естроген може да са значително повишени, което често се свързва с дълбоко потиснати ендогенни нива на тестостерон.

Затваряне на епифизата и спиране на линейният растеж

Този страничен ефект се проявява само когато анаболите се приемат преди завършване растежа на костите. От него са застрашени всички подрастващи, които не са приключили с физическото си развитие, смята се че този процес приключва до 24-25 годишна възраст. Повечето анаболни стероиди преждевремнно калцират костите и линяйният растеж спира. Но преди да се случи това, може да се нблюдава бърз тласък в растежа и в последствие, спиране. Това е и причината, поради която почти всички щангисти са по-ниски. Много хора вярват, че всички които тренират с тежести са ниски защото тежестите не им позволяват да пораснат, глупости! При всички подрастващи които се занимават със силови спортове, но не зобят (не употребяват стероиди / за жалост те са много малко) се наблюдава прогресивно увеличаване на линейният растеж (разбира се, колкото е генетично заложено). Единствено Анавар не причинява подобно смущение в растежа, но поради високата си цена, той е рядко използван. Така че, ако искате да се възползвате максимално от това което природата ще ви даде, се въздържайте от употреба на анаболни стероиди преди да навършите 25 години.

Косопад

От този страничен ефект, свързан с употребата на анаболи са застрашени предимно тези индивиди, които са генетично предразположени към оплешивяване. Загубата на коса е процес, пряко свързан с високите концентрации на DHT-дихидротестостерон при мъжете и жените. Използването на високо андрогенни стероиди може да повлияе отрицателно върху растежа на косата. В действителност най-честата форма на косопад мъжки модел е пряко свързана с нивото на андрогените в такива тъкани, по-специално силният метаболит - DHT на тестостерона. Техническият термин за този вид косопад е андрогенна алопеция, която се отнася до взаимодействието на двата мъжки андрогенни хормона и генетичната предразположеност към това състояние. Тези, които са податливи към този страничен ефект от анаболните стероиди, притежават фини космени фоликули и по-високи нива на DHT в сравнение от нормалните с космато теме.

Косопадът може да е страничен ефект от прием на високо андрогенни анаболни стероиди. Оредяване на косата от прием на анаболи.

Какво може да се направи!?

Трябва да се намали концентрацията на дихидротестостерон в тъканта и косопадът няма да е проблем, това може да се постигне по няколко начини. Най-лесно е да се намали цялото андрогенно производство. Този метод не би се приел от никой, знаейки какви противопоказания има. Към тях се числят загуба на либидо, женственост и предразположеност към развитие на гинекомастия. Втората възможност за намаляване на концентрацията на ДНТ в тъканта се състои в предотвратяване на превръщане на тестостерона в ДНТ. Този процес се извършва чрез ензимна реакция, която се извършва от ензим наречен 5-алфа-редуктаза. Мъже с наличен недостиг на този ензим нямат проблеми с косопада. Медикаменти, намаляващи производството на 5-алфа-редуктаза, играят решаваща роля при лечението на косопада и при жените.

Подходящ препарат срещу косопад е Rogaine. Той намалява или спира производството на ензима и/или намалява свързването на ДНТ (дихидротестостерона) с андрогенните рецептори в корените на косата. Трета възможност е да се ползват анаболни стероиди, които не се преобразуват в ДНТ и които възпрепятстват андрогенното производство на тестостерон. Трябва да се избягва използването на стероиди, които имат за основа ДНТ, ако имате проблеми с косопада. За съжаление няма достатъчно информация относно степента на превръщане на различните стероиди в ДНТ.

Мазна кожа

Увеличеното производство на мазнини в кожата може да се получи дори при употреба на слабо андрогенни стероиди, като Дека-дураболин, например. Ако не се развие акне, този проблем може да се отстрани с по-често къпане. В краен случай, може да се помогне с 10мг Roaccutan, два пъти седмично.

Промяна в цвета на кожата

Ако имате проблеми свързани с черният дроб или дори малки съмнения, забравете за употребата на анаболни стероиди. Не само анаболите, но и много лекарства дори за профилактично лечение, натоварват черния дроб. Сигурен признак за проблем с този важен орган е пожълтяване по ъглите на очите и в последствие на кожата, може да се развие жълтеница. Използването на високи дози орални стероиди може да предизвика подобен проблем. Добре е с приема на сериозни количества таблетни стероиди да приемате и хепатопротектори. Ако все пак забележите че ъглите на очите ви пожълтяват, спрете анаболите и посетете лекар.

Сърдечно-съдови рискове

Повишени нива на лошия холестерол от употреба на анаболни стероиди.Анаболните стероиди създават негативни промени в профила на холестерола с различна степен (някои повлияват повече, а някои по-малко). Тези промени са свързани с намаляване на HDL (добрия холестерол) и увеличения на LDL (лошия холестерол). В резултат на тези промени се повишава риска от атеросклероза, и степента до колко тези промени са настъпили обикновено зависи от дозата (с по-високи дози се увеличават и негативните промени и рисковете). Други фактори, които влияят върху тези негативни промени на холестерола са: продължителност на приема, както и начина на приложение. Тук може да се отбележи, че оралните анаболни стероиди притежават оказват далеч по-лошо въздействие върху холестерола в сравнение с инжекционните анаболни стероиди. Това е така, защото черният дроб служи като център за обработка на холестерола в човешкото тяло, и с увеличаване на хепатотоксичноста причинена от приема на анаболни стероиди ще доведе до още по-лошо негативни изменения на холестерола.

Едно специално проучване сравнява ефекта на орален Станозолол (Винстрол) и на Тестостерон, който оказват върху профила на холестерола. Част от подложените в това изследване са приемали по 10мг Станозолол дневно, докато другата част са приемали 200мг веднъж седмично Тестостерон. Резултатите от това проучване след 6 седмици показват намаляване на HDL 33% - 71% с перорално приеманият станозолол, и намаляване само с 9% при тези които са били на Тестостерон. LDL (лошия холестерол) нивата са се увеличили с 29% при лицата взимащи перорално Stanozolol, докато субектите третирани с Тестостерон са имали увеличение на LDL само с 16%. Изводът е, че оралните стероиди, които са C17-алфа алкилирани съединения, са много по-натоварващи за сърдечно-съдовата система от инжекционните.

Поддържане на добри стойности

Естрогенът само по себе си има положителен ефект върху профилите на холестерола, повишавайки нивата на HDL и намалявайки LDL нивата. Проблема на спортистите, използващи анаболни стероиди е че по време на приема им, използват и ароматазни инхибитори (анти естрогени), при което нивата на естроген се намалят до под-физиологичните, което не е добре. Това е предпоставка за още по влошени показатели на холестерола и повишен сърдечен риск. Естроген нивата винаги трябва да се контролират и поддържат възможно най-близо до нормалните физиологични. Това трябва да се знае от всеки употребяващ анаболи. Естрогена трябва да се следи внимателно, за да се гарантира, че ниските му нива няма да доведат до още по лоши стойности на холестерола.

Важно е да се изгради добър хранителен режим и включване на различни здравословни храни за подпомагане на холестерола. Консумацията на омега-3 мастни киселини и рибни масла, най-малко 2-4 грама на ден е от съществено значение по време на един цикъл с анаболни стероиди, за поддържане на добри стойности на холестерола.

Промените в стойностите на холестерола, следствие от приема на анаболни стероиди винаги са временни и винаги се връщат към нормалното след преустановяване на цикъла. Ето защо е препоръчително, хората приемащи анаболни стероиди в интервал от 8-12 седмици, да правят почивка, най-малко 4 месеца между всеки цикъл. По-този начин, ефективно ще се елиминира всякакъв риск от дългосрочни промени в артериите. Продължителната употреба без паузи е най-честата причината за тежко дългосрочно натрупване на холестерол и води до атеросклероза (особено ако се използват орални анаболни стероиди за дълъг период).

Черен дроб - хепатотоксичност

Анаболните стероиди, разглеждани като медикаменти, са доста по-малко токсични от многото лекарства, които свободно и без рецепта се приемат от хората. Да не споменаваме алкохола, смело може да се твърди че алкохола причинява в пъти повече наранявания на черния дроб отколкото стероидите. Това разбира се не дава кард бланш за безразборно ползване на анаболи.

Отговора, вредни ли са за черния дроб анаболните стероиди, се крие във вида препарат, дозата и продължителността на използване.

Токсичността спрямо черния дроб се повишава от орално приеманите стероиди. Те са модифицирани в 17 въглерода, където метиловата група е свързана към него, процес известен като С17-алфа алкилиране (също като метилиране). Тази модификация е направена за да може съединението да премине цяло през черния дроб за да може да си свърши работата. Инжекционни анаболни стероиди не притежават C17-алфа алкилиране и не създават проблеми. С тях рядко се повишават чернодробните ензими, това е когато се приемат в големи количества, или индивида е имал преди това проблеми с черния дроб.

Препоръчително е при използване на орални стероиди да се приемат и хепатопротектори.

Странични ефекти от анаболни стероиди при мъже

Възможни странични ефекти от употреба на анаболни стероиди при мъже. Изброени са само специфични за пола нежелани реакции, които има вероятност да се проявят само при мъжете. Въпреки че анаболите са производни на мъжкия полов хормон тестостерон, при повишаване на нивото му чрез външно приложение, могат да настъпят последвалите странични ефекти.

Либидо

Намалено желание за секс и либидо, страничен ефект от прием на анаболни стероиди.

Отслабване на половото влечение вследствие от употребата на анаболни стероиди, може да се получи само при продължителна употреба на високи дози и неправилно излизане от цикъла. Анаболните стероиди намаляват собственото производство на тестостерон, и при дълго приложение, сексуалният нагон намалява. Това явление не трае дълго, но докато се нормализират хормоналните нива, може да има негативни последици в партньорството. При погрешно спиране на медикаментите, когато не се използват тестостерон стимулиращи препарати и хормона естроген е взел връх, освен че желанието за секс се изпарява, се наблюдава загуба на придобитите мускули и натрупване на мазнини.

Решението.

Не злоупотребявайте със анаболните стероиди, особено за дълъг период от време. След спиране на стероидите правете терапия за възстановяване на тестостерона. Използването на HCG (прегнил) и Кломид е задължително след стероиден цикъл.

Гинекомастия

Това е медицински термин, с който се нарича процеса на развитие на млечните жлези при мъжете. Това се случва, когато мъжът има необикновено високо ниво на естроген, по-специално с помощта на силни ароматизиращи андрогенни стероиди, такива като Тестостерон и Метандиенон (Дианабол). Излишният естроген може да действа върху рецепторите в гърдите и да се стимулира растежа на млечните тъкани. Ако не се вземат мерки, това може да доведе до действително очевиден и грозен растеж на тъкан под зоната на зърното.

Поява на гинекомастия като страничен ефект от прием и употреба на анаболни стероиди.

Силата, интензивността и темпа на растеж, както и дали този процес може да се прояви или не, зависи от вида на използваните анаболни стероиди, дозата, продължителността на употреба, както и номер едно определящ фактор: индивидуалната чувствителност към този конкретен страничен ефект. Много хора никога няма да изпитат гинекомастия, без значение колко високи нива на естроген има в тялото им, докато други могат да получат внезапно развитие при внезапна поява на най-минимално покачване в нивата на естроген. Ако сте имали проблеми с млечните жлези по време на пубертета, сигурно ще имате проблеми и като възрастен при употреба на анаболи.

Гинекомастията се развива с различна степен през различни етапи след появата й. Ако развитието й е успешно спряно в определен етап от нейното развитие, процеса може да е успешно обратим. Въпреки това, след определен момент, единственият вариант за отстраняване на гинекомастията е оперативна намеса. Става въпрос за малка корекция, при която се отстраняват млечните жлези. Всеки който приема анаболни стероиди трябва да обръща необходимото внимание, за да може да се реагира навреме и гинекомастията да бъде спряна, преди да достигне необратим етап. Различните етапи на развитие са, както следва:

  1. Болка при натиск и чувствителност в областта на зърното.
  2. Подуване и подпухналост в района на зърното (известна като медицинска липомастия). В този момент, жлезистата тъкан все още не е достатъчно развита и състоянието може да бъде обратимо ако се спре тук.
  3. Цялостно изграждане гинекомастия (пълен ръст мастна тъкан, както и пълен растеж на жлезата).

Как да се избегне образуване на Гинекомастия !?
Макар да се счита за често срещан страничен ефект при употребата на анаболни стероиди, Гинекомастията най-лесно може да бъде избегната, независимо колко силни анаболи се приемат. Има няколко много ефикасни препарата които спират напълно или частично преобразуването на тестостерона в естроген. Най-силният препарат е Аримидекс, той не само спира напълно ароматизацията, но и потиска собственото производство на естроген. Друг ефективен медикамент е Провирон, който действа като ароматазен инхибитор. Но специално за предотвратяване появата на гинекомастия, най-добре е да се ползва Нолвадекс. Това е препарат, класифициран като селективен естроген рецепторен модулатор. Nolvadex е много ефективен за блокиране на появата и развитието на гинекомастия, и то навреме. Препарата блокира и предотвратява свързването на естрогена с рецепторите в гръдната тъкан и блокира способността му да се свързва и активира тези рецептори. Така появата на гинекомастия успешно се предотвратява. Ако гинекомастията е вече налице и все още е във фаза 2, най-добре е да се приема Нолвадекс с Аримидекс, така гинекомастията се атакува от всички ъгли и ще се осигури бързо е ефективно облекчение и обръщане на процеса.

Чести ерекции

Подобен страничен ефект е нож с две остриета. От една страна може да съживи една връзка, от друга, да се получат усложнения в партньорството. От една страна може да е наистина прекрасно, но този страничен ефект може да доведе до продължителна и доста болезнена ерекция, дори до намеса на лекар, за да се спре ерекцията. Последното би довело до доста неловка и нелепа ситуация. Така че внимавайте с тестостерона и употребата на Провирон.

Увеличена простата

Този страничен ефект е основно свързан с дозата и генетичната предразположеност на индивида към подобно заболяване. Силно застрашени са по-възрастните атлети, използващи силно андрогенни анаболни стероиди. Рискът от рак на простатата е понастоящем една от най-разпространените форми на рак при мъжете. Доброкачественото увеличаване на простатата може да предхожда тази рак, и определено е важна медицинска грижа при застаряващите мъже. Уголемяването на простатата може да бъде предизвикано от силни андрогени, като Параболан и Провирон. Увеличената простата може да са доведе до проблеми при уриниране или бъбречната функция. Уролог може да констатира дали простатата ви е увеличена. Ако това е така спрете всякакви андрогенни стероиди.

Смаляване на тестисите

Човешкото тяло винаги предпочита да остане в много балансирано хормонално състояние, склонност известна като хомеостаза. Когато се приемат андрогени от външен източник, каквито са анаболни стероиди, се получава излишък от хормони, това кара организма да спре собственото производството на тестостерон. По-специално това се случва чрез механизъм за обратна връзка, където хипоталамуса открива високо ниво на половите хормони и изключва освобождаването на GnRH (гонадотропин освобождаващ хормон, по-рано наричан лутеинизиращ освобождаващ хормон).

Тестисите се свиват и размер им намалява, поради липсата на стимулиране от гонадотропини (хормони, които пътуват до тестисите да сигнализират на Лайдиговите клетки, да започне производство и секреция на тестостерон) като лутеинизиращ хормон (LH) и фоликулостимулиращ хормон (FSH). Ако това стимулиране не е налице за продължителен период, тестисите могат да загубят обем и форма, размерът им намалява.

Атрофията на тестисите е един от честите странични ефекти при употреба на анаболни стероиди, проявява се при над 50% от всички анаболни стероиди. Приблизително половината от всички потребители на анаболни стероиди, също така, никога няма да изпитат този страничен ефект - за пореден път зависи от индивидуалния отговор. Дори да се появи подобна нежелана реакция, това е лесно контролиран и обратим процес. Различните анаболни стероиди могат да имат по-силен потискащ ефект в сравнение с други, но всички анаболни стероиди проявяват този ефект. Също така силата на потискане зависи от продължителността на употреба.

Решение на проблема:

Веднага след края на всеки анаболен стероиден цикъл, трябва да се прилага терапия, която да включва използването на тестостерон стимулиращи съединения, като Нолвадекс, HCG (човешки хорионгонадотропин - Прегнил) за период от 4-6 седмици. Неспазването на това изискване може да доведе до трайно увреждане на HPTA (хипоталамус хипофизна тестикуларна ос), при което индивидът няма да може да произвежда необходимото количество тестостерон до края на живота си. В крайна сметка ще се наложи медицинска намеса под формата на TRT (тестостерон-заместителна терапия).

Странични ефекти от анаболи при жени

Следват възможни нежелани странични ефекти от анаболни стероиди при употреба от жени. Това са специфични за пола нежелани реакции, които може да се проявят само при жени.

Както е известно, анаболите са производни на мъжкия полов хормон тестостерон. Но въпреки че в женското тяло има малко количество тестостерон, приема на анаболни стероиди от жени трябва да става много внимателно.

Загрубяване на гласа

Задълбочаване на гласа е често срещан страничен ефект при употреба на анаболни стероиди от жени, класифициран като вирилизация (развитие на мъжки физически характеристики при жената). Технически, това са андрогенни ефекти, но те са далеч по-силно изразени при жените, отколкото при мъжете, и заслужават своя собствена категория.

Андрогените влияят на ларинкса и мускулите, участващи в генерирането на гласните звуци. Ето защо мъжете като цяло имат дълбоки гласове в сравнение с жените. Развитието на дисфония при жените в резултат от употреба на анаболни стероиди, настъпва бавно, етапите почти напомнят за развитието на гинекомастия при мъжете. Във всеки случай, развитието на дисфония обикновено се характеризира с ранно поява на един дрезгав глас, последван от вариации във височината.

Скоростта, с която тези промени се извършват и степента, до която те се променят зависи от използвания анаболен стероид, дозата, както и продължителността на употреба. Анаболни стероиди, които притежават много силен андрогенен рейтинг, като Тестостерон и Параболан, създават висока склонност за промени в гласа. Ето защо е препоръчително, жените да избягват силно андрогени стероиди. Като подходящи предпазни мерки се препоръчва, приема да е възможно най-кратък (около 4 седмици за жени), както и разумни дози. Всички анаболни стероиди, независимо колко слабо андрогенна сила имат, могат да генерират дисфония ако се употребяват достатъчно дълго и във високи дози.

При първите признаци на вокални промени, жената трябва незабавно да преустанови приема на каквито и да било анаболни стероиди. Ако спре достатъчно рано, дисфонията често може да бъде обърната, но когато мине отвъд определени граници, промените могат да бъдат необратими.

Менструални смущения

Много жени, които ползват анаболни стероиди, получават менструални смущения. В повечето случаи, месечният цикъл спира. Освен от употреба на анаболи, менструални смущения могат да настъпят и при ниско ниво на мазнините в тялото. Такива крайно ниски стойности на телесните мазнини се срещат често при жени-културисти в състезателен период. Повечето жени изглежда не са обезпокоени от отпадането на цикъла, защото след спиране на анаболните стероиди или прекратяване на диетата, месечният цикъл отново се установява самостоятелно. Обаче според продължителността на терапията с анаболи, може да отнеме седмици или месеци, докато отново се установи нормален цикъл. Ако редовният цикъл не се нормализира, гинекологът, след провеждане на съответните изследвания, може да възстанови нормалния цикъл, посредством различни медикаменти.

Смаляване на гърдите

Както бе споменато по-горе, при страничният ефект гинекомастия при мъжете, андрогените в човешкото тяло действително работят за инхибиране на гръдната тъкан. Същото се отнася и за жените. Доказано е, че употребата на анаболни стероиди, води до намаляване размера на гръдната тъкан при жени. Особено при продължителна употреба на тестостерон. За разлика от другите странични ефекти, съпътстващи употребата на анаболи от жени, смаляването на гърдите може да остане след прекратяването на анаболните стероиди.

Отново, това е страничен ефект, който е силно зависим от вида на анаболния стероид който се използва, дозата и продължителността на употреба.

Повишено окосмяване

Хирзутизъм е медицинско наименование за прекомерно окосмяване при жените. Употребата на анаболни стероиди от жени може да доведе до мъжки тип окосмяване (растеж на косми по лицето, гърдите, корема, гърба, краката и т.н.).Този специфичен страничен ефект е вследствие на високо ниво на дихидротестостерон в тъканта. За мъжете това не е проблем, те вече притежават силно окосмяване в резултат на естественото производство на тестостерон. Но при жените това е тежък и неприятен ефект.

При начален хирзутизъм се препоръчва прием на медикаменти които намаляват или предотвратяват производствотто на 5-алфа-редуктаза. Както с другите включени в списъка странични ефекти, хирзутизма също зависи от вида на анаболния стероид, дозата и продължителността на употреба.

Уголемяване на клитора - клиторомегалия

И това противопоказание е запазена територия на жените. Този страничен ефект се причинява от силно андрогенни стероиди. Увеличеният клитор води до повишена сексуалност. Подобрява се способността към оргазъм и тогава не са рядкост многократни оргазми. Макар че леко увеличаване на клитора е добре дошло, по-голямото увеличение е смущаващо.

Клиторомегалията може да премине от малък почти незабележим растеж, до прекомерно уголемяване на клитора. Това е лесно да се случи, когато андрогенните нива при жени останат достатъчно високи за достатъчно дълъг период от време. За пореден път, като с почти всички анаболни стероиди, растежа и уголемяването на клитора, много зависима от дозата, продължителността и съединението което се използва. Подобно като при дисфонията (задълбочаване на гласа), по-слабите андрогени, като Анавар, Винстрол или Примоболан, са за предпочитане.

Увеличаването на клитора остава и след спиране на анаболните стероиди.

Увреждане на зародиша

Макар, че жените по време на бременността сами произвеждат един вид форма на Нандролон, при бременните които имат още анаболи в кръвта, женските ембриони стават мъжки, а мъжките се развиват прекомерно. Това трябва да е ясно и на най-наивните жени. Затова е абсолютно недопустимо да се забременява по време на употреба на анаболни стероиди. Също така, жени които са заченали от културисти ползващи анаболи, най-често раждат момичета.